VUGAVA - rarita na českém trhu!

Vis je nejvíce předsunutým chorvatským ostrovem od pevniny o rozloze cca 90 km2. Přes něj se táhnou tři horská pásma, kde nejvyšší hora (vyvýšenina) má 587 m. Pobřeží ostrova je velmi strmé, členité a kamenité. Má velmi bohatou až dynamickou historii, kdy se nad ostrovem měnily vlády velmi často. Od Illyrů přes Římany po Benátčany, Francouze a nakonec byl navrácen Rakousku, aby v roce 1921 připadl Království Srbů, Chorvatů a Slovinců. Kvůli své strategické poloze byl celý ostrov přetvořen na velkou vojenskou pevnost a teprve v roce 1989 byl otevřen veřejnosti.

První vinnou révu na ostrově zasadili Řekové na Višském poli. Nejznámějším a proslulým vínem z Visu je jistě VUGAVA, kterou na ostrově můžete ochutnat a která je nejstarší zdejší odrůdou vinné révy.

Vzhledem k množství vyrobeného vína, které se daří každý rok prodat na ostrově turistům, není moc příležitostí toto vynikající víno ochutnat na pevnině a už vůbec ne v zahraničí.

Přesto se nám podařilo toto víno získat a dovést do České republiky a vám, našim zákazníků toto víno nabídnout jakou opravdovou raritu na našem trhu!

Bílé víno Vugava z vinařství Lipanović je od vinaře, resp. jeho rodinného vinařství, kde se pěstování a výrobě tohoto vína věnují generace od pradědů, dědů, vnuků a synů rodiny Lipanović.

Pan Antonio Lipanović , majitel vinařství Lipanović,  nám řekl:

Rodina Lipanović obhospodařuje 2 ha svých vinohradů, pracuje na dalších 6 ha a od kooperantů vykupuje víno ještě z dalších 5 ha vinic. Roční výroba činí cca 40 000 litrů, z čehož 60 % činí bílé víno. Při pěstování vinné révy a následné výrobě přísně dbáme na ekologické požadavky a používání minimálních ochranných prostředků.

Veškerá naše produkce se prodá na chorvatském trhu z toho 80 % na ostrově Vis. Tento vývoz je prvním naším vývozem Vugavy do zahraničí.  Vína z Visu se velmi těžko dostávají z ostrova nejen proto, že je ostrov daleko od pevniny, ale také proto, že výroba je malá a většina produkce se prodá na ostrově. Ostrov Vis je historicky vinným ostrovem, kde se v současné době nachází cca 200 ha vinohradů.

Věřím, že naše víno VUGAVA osloví vaše zákazníky v České republice, že nadchne příznivce vína. Naše víno VUGAVA je chloubou vinařů z Visu.

A jak jsou ceněna vína z Visu? Například prof. Nikola Mirošević DrSc řekl: “Potenciál Vugavy z Visu je podle mě výjímečný, hlavně z vinic nacházejících se ve vyšších polohách. Výjímečně si mi líbila Vugava Lipanović, vyráběná metodou sur lie *), je to nádherné víno odležené s ovocnou chutí sadařských broskví, vůní pomerančů a mandlí, v chuti ještě lehká oskeruša, kandovaná kůra pomeranče s vůni pražených mandlí až do příchutě medu.

*) Sur lie(čti syr-lí) – Tato metoda pochází z Francie. Při ní se nechává mladé víno po skončení kvasného procesu určitý čas ležet na odumřelých kvasinkách.  Při ležení na kvasnicích probíhá tzv. autolýza kvasnic a vznikají sloučeniny dusíku, polysacharidy a glykoproteiny, které  zlepšují kvalitu vína. Základní činností kvasnic při metodě sur lie je jejich antioxidační činnost která zpomaluje stárnutí a změnu barvy a chuti. Použití metody je individuální a je odvislé od charakteru vína. Při tomto procesu by se neměla přidávat síra. Z toho vyplývá, že vína určená pro tuto metodu musí být absolutně zdravá. Metoda sur lie umocňuje ovocný charakter vína.

Zajímavost – v rámci EU si Francouzi termín „Sur lie“ zablokovali pouze pro sebe a tudíž nikde jinde na světě by neměl být používán. Z tohoto důvodu někteří vinaři uvádí na etiketách: „Leželo na kvasnicích“ nebo „Krášleno na kvasnicích".

Houdková S., Croatia trade Praha s.r.o.

vicezde