Prošek 0,75 l

 
 

Prošek je tradiční sladké červené dezertní víno, vyrobené dle staré rodinné receptury nejkvalitnějších hroznů odrůdy plavac malý. Plnost v chuti získá delším odležením v dubových sudech. Prošek se pije jako aperitiv dobře vychlazen. Dobře se hodí k sýrům s ušlechtilou plísní nebo dezertům. Prošek Palihnić nakupujeme z vinařství Pelješki vinogradar pana Palihniće.

Dostupnost Skladem
Cena 193,39 Kč / ks bez DPH
234 Kč / ks    
Kód produktu 117220755
Výrobce Pelješki Vinogradar d.o.o.
Kategorie Víno červené
 
 

Tento vynikající Prošek -  sladké , přírodní , dezertní víno vyrábí rodina Palihnić již od začátku 19. století. Výroba Prošku má v Chorvatsku zvláště ve střední a jižní Dalmácii dlouhou tradici. Vždyt‘ už od pradávna je v Dalmácii zvykem, že se k posílení organismu nalačno vypije žloutek čerstvého vejce dobře promícháný s cukrem a přidá se půl skleničky Prošku. Legenda říká, že již římský císař Dioklecián Proška rád popíjel když v roce 305 n.l. opustil trůn a přestěhoval se do svého překrásného Diokleciánského paláce ve Splitu. Prošek Palihnić , který vám nabízíme je vyráběn podle straré rodinné receptury – fermentací moštu z nejkvalitnějších hroznů odrůdy plavac malý. Bobule se nejdříve prosuší, potom pomačkají a  vylisují z čehož vznikne šťáva  s velkým obsahem cukru , který se přemění později na alkohol o síle cca 15% s velkým procentem zbytkového cukru. Vzhledem k tomu, že se jedná o červenou odrůdu vína ze které se Prošek vyrábí ( plavac malý), má Prošek sytou  červeno  černou barvu. Je sladké , má velmi jemný buket,víno  je v chuti plné a  má dlouhý nasládlý závěr. Prošek podáváme k zákuskům, krémům , zvláště se hodí k palačinkám s ořechy a čokoládou. Vychlazený s plátkem citrónu můžeme Proška podávat také jako aperitiv  nebo jako letní osvěžující nápoj. Prošek  má optimální vlastnosti nejlepších speciálních vín, díky kterým je tento noblesní a příjemný nápoj neobyčejně ceněn.

Hmotnost 1.6 kg
Objem 0,75 l
Obsah alk. 15 vol%
Alergeny oxid siřičitý
Oblast střední a jižní Dalmácie
Rok 2011
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.